Åtgärder i Nmbrs till följd av coronaviruset

Senast uppdaterad: 2020-04-20

Nmbrs håller uppsikt över de beslut regeringen tar till följd av coronaviruset. Tillsammans med andra systemleverantörer i arbetsgruppen Lönsam som leds av SRF försöker vi att tolka och hitta lösningar på de beslut regeringen fattar.

För att hjälpa er användare i Nmbrs kommer vi att försöka hitta lösningar på det som berör lönehanteringen. Vi kommer att uppdatera den här artikeln när ändringar sker.

Sänkta arbetsgivaravgifter för upp till 30 anställda

Funktionen finns i Nmbrs nu.

Instruktioner för hur du ställer in inställningen på anställda hittar du här.

Nmbrs kommer efter uppdateringen ikväll att hjälpa er med att:

• Ställa in inställningen på anställda (se nedan vilka vi inte kommer ställa in den för)
  • Trigga en retroaktiv körning så ni kan skapa en retroaktiv körning
  • Lista på alla anställda där ni kan se om de har inställningen eller inte

Vi kommer inte ställa in den nya inställningen på:

• Anställd på företag med fler än 30 anställda
  • Anställd född mellan 2002-2004
  • Anställd född 1954 eller tidigare
  • Anställd med redan sänkta arbetsgivaravgifter på grund av R&D eller Regionalt Stöd.

Vad behöver ni göra efter uppdateringen?

1. Ställa in de nya lönearterna L8758 och L8759 så de är kopplade till rätt konton i era kontoplaner.
  2. Se över listan på anställda om det stämmer att de skall ha inställningen eller inte.
  3. Eventuellt ställa in/ta bort inställningen för anställda.
  4. Skapa en retroaktiv körning med betalperiod 2020-2 eller 2020-3 beroende på om företaget har förskottslön eller inte.
  5. Skapa en AGI för mars.

Vill ni ha hjälp med att ställa in kontoplanen för de två nya lönearterna 8758 och 8759? Kontakta supporten så hjälper vi er!

Information från Regeringen och Skatteverket

Regeringen lade fram ett förslag den 25 mars att företag kan sänka arbetsgivaravgifterna ned till 10,21 % för upp till 30 anställda.

Den 6e april kommer Skatteverket vara redo att ta emot arbetsgivardeklarationen med dessa korrigeringar, de har bett alla företag att avvakta med att skicka in arbetsgivardeklaration tills dess.

Korttidsarbete

Funktionen finns i Nmbrs nu.

Tillsammans med SRF Lönsam har vi tagit fram riktlinjer hur korttidsarbete (fd korttidspermittering) ska hanteras. Rapporten finns att ladda ner här.

Artikel finns här.

Information från Regeringen

Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka för företag den 7e april, men tillämpas redan från 16 mars.

Sjukdag 1-14

Ni rapporterar sjukdom som vanligt. Detta kommer att regleras via högkostnadsskyddet som rapporteras via AGI:n.

Karensavdrag

Försäkringskassan ska betala ut ersättningen för den första sjukskrivningsdagen efter ansökan från den anställde. Detta innebär att vi inte behöver göra någon ändring i Nmbrs gällande karensavdraget.